Flygrevyn 1-2016

6    CSeries – perfekt för svenskt regionalflyg
Om två år gör den entré i det svenska inrikesflyget och redan har Bombardiers nya CSeries varit på besök i Sverige. Det är ett tyst och bränsleeffektivt flygplan, som gjort för svenskt inrikesflyg, menar Christer Åhström som var med och tog emot på Bromma.

16    A-10 Thunderbolt lever vidare
Pensioneringen var bestämd och A-10 Thunderbolt skulle lämna tjänsten i det amerikanska flygvapnet. Men armén och politikerna sa stopp. Den flygande kanonen är alldeles för effektiv i striderna mot IS för att kunna dras tillbaka.

Flygteknik
28    SAAB bygger framtidens vinge

SAAB och Airbus håller just nu på att utveckla framtidens vingar. Målsättningen är att ”klistra” luftströmmarna ovanpå vingen och därmed ta bort de virvlar som uppstår när luften passerar. Nästa år är det dags att provflyga vad som kan komma att revolutionera aerodynamiken.

30    Ryfa’s Aircraft Factory S.E.5
Dubbeldäckaren SE5 gjorde debut för över etthundra år sedan och fick sitt elddop under första världskriget. Idag går den att beskåda på museer – och i Sverige. Piloten Daniel Ryfa har byggt en exakt kopia av det klassiska flygplanet och han flyger det själv.

32    Svenska flygplatser räddade
Stopp för ekonomiskt stöd till de mindre flygplatserna i landet som har fler än 200.000 passagerare. Det var hotet från EU som hotade stänga bland andra Skellefteå och Sundsvall. Men flygplatserna klarar sig tack vare att de ligger i glesbyggd.

Airport
34    Beluga – Next Generation XL

Den är döpt efter en vit knubbig val och är ett av de märkligaste flygplanen i branschen. Men utan transportplanet Beluga skulle inte Airbus kunna hålla ihop flygplansproduktionen. Nu planerar flygplanstillverkaren en ännu större version.

Flygtest
46    Flygrevyn testar Aquila A-210

Tekniska högskolans flygklubb är först i landet med den och nu har Flygrevyn provflugit den. Vår testflygare Stefan Lövgren spakade en Aquila A-210 som visade sig vara ett lättfluget och trivsamt flygplan som kommer att innebära att rejält steg in i framtiden för de klubbar som investerar i maskinen.

42    CAS – Simulerat motstånd i luftstrid

Det kallas CAS, Contract Air Services och låter snällare än vad det är. Världens flygvapen har helt enkelt börjat köpa in privata företag som ställer upp som motståndare när flygvapnens piloter ska öva luftstrid. Billigare och bättre, menar pionjärerna i USA.

52    Juvelen i Harris bombarflotta
Det är utan tvekan ett av världens mest välkända flygplan. När den engelska flygplanstillverkaren Avro presenterade den fyrmotoriga Lancaster fick RAF äntligen en tung bombare. Men förlusterna under andra världskriget var fruktansvärda.

60    Det amerikanska flygets vagga
Edwards Air Force Base är den näst största flygbasen i USA men antagligen den mest kända. Här testas i princip allt flygande material som finns i landet samtidigt som forskning och utveckling hjälper till att flytta fram de aeronautiska gränserna än mer.

I varje nummer

Flygvärlden
Nyheter från hela världen, civilt, militärt, allmänflyg.

På finalen
Om behovet av kaffe ombord, bristen på kvinnliga piloter och en ny bok