Flygrevyn 8-2019

SAS nya A350
Den första av SAS A350-900 har landat och genomgår nu de sista förberedelserna innan den sätts i trafik i januari.

Maxkrisen
När kommer Boeing 737 MAX 8 upp i luften igen? Snart säger Boeing. I mars 2020 säger flygbolagen.

London-Sydney nonstop
Nu är det gjort igen. Det var Qantas som genomförde den andra testflygningen av det som på sikt ska bli status-flygningen som knyter samman det brittiska imperiet.

Nytt svenskt elflygplan
ES-19 från Heart Aerospace kan bli ett av de första eldrivna flygplanen i världen att sättas i kommersiell trafik. Om fem år. Det menar eldsjälarna i Göteborg.

Airport: SCR – Sveriges nya flygplats
Nu öppnar Scandinavian Mountains Airport i Sälen. En flygplats utan flygledartorn.

Flygtest: HondaJet Elite
Bland flygplanen i kategorin Very Light Jet (VLJ) har HondaJet Elite lagt sig ett par steg före konkurrenterna. Flygrevyn har provflugit den vid fabriken i Greensboro, North Carolina.

När C-serien blev A220
En räddning i sista sekunden. Om inte Airbus hade tagit över C-series är det tveksamt om kanadensiska Bombardier hade överlevt som flygplanstillverkare.

Ryan PT-22 på Sverigebesök
Harrison Ford flyger den. Tusentals amerikanska pilotaspiranter under andra världskriget likaså. Ryan PT-22 är i dag ett eftertraktat veteranflygplan som nyligen gjorde ett Sverigebesök.

Citation 50 år
En av de mer framgångsrika flygplans-familjerna är Citation. Nu har den passerat 7500 exemplar och tillbringat över 35 miljoner timmar i luften.

Flygrevyn Möter: Flygplatschefen som inte ger sig
Passagerarantalet halverades nästan på ett år men det stoppar inte Robert Lindberg, flygplatschef i Skellefteå. Nu är banan förlängd och siktet ställt mot en ljusnande framtid.

Rymdfärja på hemligt uppdrag
X-37B. Det låter som något nytt testflygplan men är en obemannad rymdfärja i miniformat. Nyligen landade den efter två år i rymden. Vad den gjorde där är det få som vet.

De första Sukhoi Su-57
Tio år efter den första flygningen och många prototyper senare får snart det ryska flygvapnet sina Su-57. Är detta Putins svar på F-22? Bedömare i väst tvekar.

Avro RJ på final
Den har kallats Whisperjet och Jumbolina och är synonym med inrikesflyget i Sverige. Nu försvinner trotjänaren BAe 146, mer känd som Avro RJ, från de svenska flygplatserna.

Slaget om Midway
Ögruppen Midway ligger mellan USA och Asien. Där möttes Japan och USA i ett av de största sjöslagen i modern tid. En kraftmätning mellan två länders hangarfartygsbaserade flyg.