Flygrevyn 2-2021

Vem blir först med ett eldrivet passagerarflygplan?
Svenska Heart Aerospace eller Slovenska Pipistrel? Konkurrensen om vem som ska bli först med en eldriven passagerarmaskin hårdnar. Och Sverige ligger långt framme.

Flygpassagerare – en utrotningshotad art
Flyget fortsätter att gå på knäna. Bara i Sverige försvann svindlande 28 miljoner passagerare förra året. Bäst klarade sig den lilla flygplatsen Arvidsjaur.

Flygande fisk håller Oslo igång
Gardermoen i Oslo är den flygplats i Norden som klarat sig bäst under pandemin. Framför allt är det exporten av fryst fisk som håller trafiken igång.

Simulatorer istället för flygplan
Flygvapnet ställer om utbildningen av landets stridspiloter. Många och långa pass uppe i luften ersätts allt mer av digitala flygningar i avancerade simulatorer.

Drönare på Mars
Utforskningen av Mars har tagit ett stort kliv framåt. Nu finns en drönare på den röda planeten som ska flygspana och ge forskarna svaret: Finns det liv på Mars?

Flygtest: Diamond DA62
En del har liknat den vid en bevingad SUV, och faktum är att den har en del gemensamt med de lyxiga stadsjeeparna. I detta nummer testas den eleganta och rymliga Diamond DA62.

Så smugglas flygplan till Iran
Sanktioner stoppar nya flygplan och reservdelar till Iran. Då frodas smugglingen. Flygrevyn kan nu berätta om omfattande flygaffärer i det fördolda.

Vintrig flygfest i Karlsborg
Niohundra meter plogad bana på sjöis. Mer behövdes inte för att locka drygt 20 flygande gäster till ett efterlängtat Fly-In på Bottensjöns is.

Saab Safir firar 75 år
Saab Safir såg dagens ljus 1945. Därmed inleddes en era som fortsätter än idag. När det var dags att fira 75-årsjubileet var Team 50 i fokus.

Flygplanet som aldrig dör
Douglas DC-3 är en evighetsmaskin. Ett flygplan som fyllt i stort sett alla roller som går att fylla och fortfarande flyger maskinen, bland annat i Sverige.

Catalinaaffären – kantad av lögner sedan 1952
Först den signalspanande DC-3:an, sedan den efter överlevande spanande Catalinan. Sommaren 1952 drog kalla krigets vindar in över Sverige.