Flygrevyn 5-2020

Elflyget laddar upp
Cessna Caravan är den största helt eldrivna maskin som varit uppe i luften. Med nio stolar ombord är det ett första konkret steg mot ett kommersiellt elflyg.

Obemannat jaktflyg är framtiden
Dyra stridsflygplan och ännu dyrare stridspiloter. Kanske kommer de att ersättas av obemannade farkoster, styrda av piloter i säkerhet på marken.

Luftens drottning checkar ut
Det är maskinen som revolu-tionerade flyget. Men nu verkar sagan för Boeing 747 vara slut. I svallvågorna av corona ställer allt fler flygbolag av det stora flygplanet.

Hangarfartyget – Kronjuvel i den brittiska flottan
Hangarfartyget HMS Queen Elizabeth är nu allt närmare att tas i bruk för skarpa uppdrag. Nyligen genomfördes en test med en division F-35B Lightning.

Flygbolaget som bygger nytt
När det svenska inrikesflyget gick ner på knä för att övervintra i coronatider, gjorde Air Leap tvärtom. Nya linjer och fler flygplan ska säkra en plats när flyget återhämtar sig.

Helikopter – Arméns nya transportkompani
Stridsberedda soldater eller fältsjukhus. I HKP 16 har svenska armén fått ny luft under vingarna. Flygrevyn var med när styrkan övade luftlandsättning.

Första kvinnan på månen
Neil Armstrong vet alla vem det är. Nu kan det vara dags att lära sig namnet Stephanie Wilson. Den amerikanska astronauten som kan bli första kvinnan på månen.

Helikopterkampen
Nu står kampen mellan Boeing och Sikorsky om vem som ska få leverera nästa generation helikopter till US Army.

Kina utmanar Airbus och Boeing
Med tre flygplanstyper ska kineseiska Comac ta sig an de stora flygplanstillverkarna.

Vägbaserna på väg tillbaka
Stridsflygplan på vanliga vägar. Det var en unik svensk utveckling som skapade vägbassystemet.

Saab B 17 firar 80 år
Konstruktionen är präglad av dåtidens tänkande men rymmer också en hel del för sin tid unika tekniska lösningar. Nu fyller den 80 år och ännu finns ett flygande exemplar kvar. Hur det är att flyga Saab 17 och historien bakom tillkomsten finns att läsa i vår special om den svenska ”Stukan”.