Flygrevyn 6-2020

Boeing 737 ut – Airbus A320 in
Om två år ska SAS ha en enhetsflotta med Airbusmaskiner.
I dessa tider skyndas utfasningen av Boeing 737 på och de första A320 gör nu entré på SAS Boeingbas i Oslo.

Framtidens flygtaxi
Ordet flygtaxi säger allt. En liten fyrsitsare med möjlighet att ta sig fram över stock och sten och igenkorkade gator. Dessutom eldriven och med VTOL-kapacitet.

Love Is In The Air
Plötsligt dök det upp stora hjärtan på himlen, målade av två skickliga flygare. Responsen och uppskattningen blev omedelbar när alla kunde glädjas åt att Love is in the air.

Rymd: SpaceX tar nytt steg mot Mars
Bemannade flygningar till Mars. Det är det slutliga målet för SpaceX. Nu testas den kraftfulla bärraket som är förutsättning för det äventyret. En bärraket som fortfarande mest liknar en konservburk.

Gripen märker om
På Försvarets Materialverk på Malmslätt utanför Linköping finns idag två flygplansindivider med orangefärgade ringar på noskonerna. Flygrevyn tog reda på mer om märkningen.

Australiens flygvapen
Nästa år fyller det australiensiska flygvapnet 100 år. Just nu pågår en upprustning av den flygande kängurun där hotbilden i området förstärkts. Nya F-35 och hangarfartyg ingår i arsenalen.

Flygbas i skogen
Skog, tankbilar och klargöringssläp i stället för hangarens väggar, bränslekassuner och verktygssatser. Flygrevyn var med när en stridsflygdivision från F 17 övade på krigsbas.

An-2 – Dubbeldäckare från öster
Världens största enmotoriga dubbeldäckare med plats för tolv passagerare flyger fortfarande och är landets enda luftvärdiga An-2. Vi var med på en tur i den Aeroflot-målade maskinen.

Visingsö flygshow
Det här är året utan de stora flygshowerna men på Visingsö samlades en skara modiga flygare i allt från historiska warbirds till ultralätt. Det lockade stora skaror flygsvultna entusiaster.

Världens nordligaste inrikesflyg
Spetsbergen och Longyearbyn. Bakom de exotiska namnen döljer sig en av världens nordligaste kommersiella flygplatser. Här finns också svensk historia och ett eget inrikesflyg.

Flyghistoria: Giganter över hav
Det fanns en tid då man ansåg att flygets framtid fanns till sjöss. Resultatet blev några av de mäktigaste skapelser som någonsin fått vingar. Vissa blev framgångar, vissa fiaskon.