Flygrevyn 8-2015

06    KC-390 – ett alternativ för tunga lyft
Den har varit en tyngdlyftare i Flygvapnet i ett halvt århundrade. Men nu närmar sig pensionsåldern för C-130 Hercules. Med tanke på sveriges samarbete med Brasilien kan KC-390 från Embraer bli ett alternativ.

22    Flygvapnet i högsta beredskap
Incidentberedskapen i flygvapnet har ökat med 50 procent sedan 2013. Kravet på att i högsta beredskap vara i luften på någon minut sliter hårt på personal och materiel.

26    Världens dyraste fighter får motstånd av Gripen
F-35 Lightning är världens modernaste stridsflygplan. Men det är också världens dyraste stridsflygplan. Det har gjort att några av de nio länder som hittills beställt flygplanet börjar tveka inför kostnaderna. Det kan öppna för Jas 39 Gripen.

29    En flygplats vid världens ände
Idag tar det fem dagar med båt att nå den lilla ön St Helena i södra Atlanten. Men nästa år reduceras restiden till fem timmar. Då startar flygtrafiken till den ö där Napoleon en gång satt fånge.

30    Historien om Rolls Royce Trent
När anrika biltillverkaren Rolls Royce gav sig på att tillverka flygplansmotorer höll det på att dra hela företaget i konkurs. Men idag är Trent-motorerna ett givet när flygbolagen ska utrusta sina nya bränslesnåla flygplan.

Flygtest
36    Skylane
Kanske är det Cessna som inspirerat de tjeckiska konstruktörerna på AirLony när de byggde sin ultralätta maskin Skylane. Det högvingade flygplanet är dock sin egen skapelse och visade sig vara lätt att flyga, rapporterar Flygrevyns testflygare Stefan Löfgren.

44 Klartecken för nästa LRS-B
Det blir Northrop Grumman som ska tillverka nästa generation långdistansbombare. Amerikanska flygvapnet har beställt ett hundra flygplan för 23,5 miljarder dollar. Men hur den ska se ut är än så länge hemligt.

49    Dubai Airshow
Flygshowen i Dubai kan numera mäta sig med de stora mässorna i Europa. Flygrevyn var på plats och kunde avlyssna en del av samtalen om vad som sker i branschen.

54    B-25 Mitchell – The medium bomber
Den byggdes i 10000 exemplar men det är de 16 B25 Mitchell som stod under befäl av James Dolittle som skrivit in sig i historieböckerna. Det var den styrka som genomförde den våghalsiga räden mot Japan som hämnd för attacken mot Pearl Harbour.

60    Flyguppvisning – tre flygvapen och nio länder på plats
Flygrevyn fortsätter att rapportera från de olika flygdagarna runt om i landet. Denna gång har våra reportrar besökt Flying Legends, Riat och flygdagarna i Dala Järna.

I varje nummer
10    Flygvärlden
Nyheter från hela världen, civilt, militärt, allmänflyg.

43    Flygutbildningar
Adresser och kontaktuppgifter till flygskolor landet runt.

66    På finalen
Ny flygfilm, priset på en begagnad Boeing, årets flygbok.