Flygrevyn 8-2022

Nu har NASA öppnat vägen till månen
Till slut kom Artemis iväg. Därmed har NASA på allvar återvänt till månen. Nästa uppskjutning som sker redan under nästa år ska vara den första bemannade resan till månen sedan december 1972.

Piloter mitt i stormens öga
De flyger rakt in i orkanen, allt för att kartlägga hur den uppför sig och vart den är på väg. De amerikanska orkanjägarna har ett av de tuffaste uppdragen inom flyget.

Trump Force One åter i luften
Det är en 757 som en gång flög för Sterling men som numera är Donald Trumps privata flygplan. Nu ska den upp i luften igen och hjälpa honom att vinna valet.

Flyget som räddar de svenska skogarna
Tusentals timmar i luften, över 100 bränder upptäckta och lika många vattenbombningar utförda. Det svenska brandflyget är avgörande när de svenska skogarna ska räddas.

Överljudsmakin utan motorer
Overture är den överljudsmaskin som ska ta över efter Concorde. Då hoppade Rolls Royce av och flygplanet stod utan motor. Men nu kan en lösning vara på väg med hjälp av P & W.

Nu åker gökungen ut
Det tog 17 år efter beställningen innan den första NH90 var på plats. Sedan dess har problemen fortsatt och kostnaderna rusat. Nu säger försvarsmakten farväl till HK14.

Ny flygande mack snart godkänd för Gripen
Just nu pågår utprovningen av flygvapnets nya lyfttankningssystem. Flygrevyn var med när gripen tankade från en holländsk Airbus A330 MRTT. 

Flygtest: TBM 960
I början av april 2022 presenterade Daher den senaste medlemmen av sin snabba TBM-familj och den första kunden tog leverans av sitt flygplan strax därefter. Flygrevyn har flugit den nya TBM 960, som nu ersätter den populära 940-modellen.

ACMI räddar de stora flygbolagen
Högtryck på sommaren, lågtryck på vintern. Hur ska flygplansflottan anpassas till de svängningarna? Jo, med hjälp av ACMI-bolagen, en bransch som blommar.

Världens vackraste – och farligaste flygplatser
Efter 800 meter tar landningsbanan slut och stupet tar vid. Men Lukla Airport räknas trots det som en av världens vackraste flygplatser. Och i Skottland är sjöbotten landningsbana.

Spitfire – Flygplanet som hade allt
Spitfire, eller Supermarine Spitfire för att vara exakt, är ett av världens mest berömda flygplan. En ikon. Men hur gick det till när idén lämnade skrivbordet och blev verklighet?