Flygrevyn 3-2024

Vad händer efter Gripen?
Jas39 ska fortsätta flyga ännu en lång tid. Men förr eller senare måste ett beslut tas om vad som händer sedan. Nu drar en utredning om svenskt stridsflygs framtid igång.

Airbus upp – Boeing ner
Flygplansleveranserna under årets första kvartal skiljde sig drastiskt mellan Airbus och Boeing. Boeing fick bara fram 83 flygplan, ett resultat av begränsningar i produktionslinjerna.

Rakare vägar i luften
Flygkorridorerna i Europa har sett likadana ut i årtionden. Men nu är en förändring på väg när digitaliseringen tar över och beräknar flygvägar, fart och höjd. Och minskar utsläppen.

En eller två piloter på flightdeck?
Den digitala utvecklingen gör det möjligt att klara sig med en pilot i cockpit, i alla fall på kortare flygningar. Men är passagerarna mogna för att flyga med bara en pilot där framme?

Trots kriget – Ukraina vill återuppta civil flygtrafik
Flygplatserna ligger i ruiner och drönarattackerna sker nästan dygnet runt. Trots det vill nu Ukraina återuppta den civila flygtrafiken. Det ska ske med hjälp av israeliskt kunnande.

Märkligt namn, märkligt utseende
Den kallas något vanvördigt för Storken och Fieseler Storch tillhör inte de vackraste flygplanen i världen. Nu finns den som flygande warbird i Norge, en maskin som dessutom är till salu.

Ett flygvapen till sjöss
Två startbanor. Över 100 flygplan och upp mot femtusen i besättningen. Vart och ett av de stora amerikanska hangarfartygen är i princip ett eget flygvapen. 

Framtidens helikoptrar i fokus
Hur ser framtidens helikoptrar ut? En del av svaret fanns på den stora mässan Heli Expo som föga förvånande såg ett stort antal eldrivna helikoptrar i den mindre skalan.

Gripen och F-35 möttes under storövning
Nordic Respons är en av de riktigt stora övningar som NATO genomför. På F-21 i Luleå möttes bland andra svenska, finska, holländska och amerikanska flygvapen.

Nytt försök att få upp Starship
Space X har konstruerat världens största raket: Starship med bärraketen Super Heavy. Hittills har det gått sådär att få upp vidundret i rymden, men snart är det dags för ett fjärde försök.

Tian som har nio liv
Den överlevde en dikeskörning i New York och klarade sig från skroten. SAS DC-10:a Haakon Viking är flygplanet med nio liv. Jan Ohlsson berättar om ett märkligt flygplansöde.