Flygrevyn 4-2023

Boeing och NASA – framtidens hållbara flygplan
Drygt 50 meters vingspann. Det är utgångspunkten när Boeing och NASA utvecklar framtidens hållbara flygplan. Kanske blir det ersättaren till Boeing 737.

Elflygets framtid finns i Halmstad
Vem skulle ta emot Sveriges nya flygplansfabrik. Det blev Halmstad som tar över stafettpinnen när Heart Aerospace flyttar från Göteborg.

Gripen eller F35?
Ska Tjeckien fortsätta med Gripen eller byta till F-35? Saab och Lockheed tävlar just nu om vem som ska leverera flygplan till det tjeckiska flygvapnet.

Svenska flygvapnet viktig kugge i Nato
Sverige och NATO samarbetar allt närmare, det visar bland annat den senaste storövningen Aurora. Det konstaterar brigadgeneral Anders Persson, vice rektor på Försvarshögskolan.

Fraktmaskin och vattenbombare
När passagerarna har lämnat kabinen för sista gången, vad händer med flygplanen då? De lever vidare, visar Flygrevyns unika granskning som hittat både fraktmaskiner och vattenbombare.

Flygrevyn möter stridspiloten Patrik Lange
Patrik Lange är en av Flygvapnets uppvisningspiloter och ser fram mot en hektisk sommar. Norge, England och den stora flygdagen står på programmet.

Flygtest – Phenom 100
Ett litet och lättfluget kraftpaket. Phenom 100 är brasilianska Embraers senaste affärsjet. Flygrevyn följde med på en provtur i maskinen som nu också finns i Norden.

Fullsatt på flygmässan
Närmare 700 utställare och tiotusentals besökare bland flygplanen. AERO i tyska Friedrichshafen är Europas lockar mängder av besökare, inklusive Flygrevyn.

Starship blev ett eldhav
Prestigeuppskjutningen av världens största rymdraket slutade i ett eldhav. Men Space X tvivlar inte på att Starship är framtiden för de bemannade färderna till månen och Mars.

P-39 Cobra – Hatad, älskad och fruktad
Ett stridsflygplan med noshjul. Nej, det gillade inte de brittiska och amerikanska piloterna under andra världskriget. Men P-39 Cobra var en fulländad stridsmaskin.

Flygande fågelskrämma
Den är ett hopplock från diverse olika flygplan men ambitionen var hi-tech: utprovning av vertikal landning. Den benade sedan vägen för månlandningarna.

Flyget gör världen bättre
En flygplats är inte bara två kilometer asfalt. Det är förutsättningen för flyget, som i sin tur är förutsättningen för kommunikationer, möten och utveckling. Utan flyget stannar världen.