Flygrevyn 5-2022

Braathens flyger igen
BRA återupptar jettrafiken. Det står klart sedan de tecknat ett stort charterkontrakt med Ving. Fem A319 ska fasas in i flottan och samtidigt återuppstår flygbolagsnamnet Braathens med rötter tillbaka till 1946.

Helikoptern som ingen vill ha
Helikopter NH-90 som bland andra Airbus tillverkar har blivit en mardröm för de som köpt in den. Nu är frågan hur Sverige ska agera som har en beställning liggande.

Solenergi ger flygrekord
Drönaren väger blott 70 kg men har å andra sidan vingar med en spännvidd på 25 meter. Där finns de solceller som driver den och som nu hållit drönaren uppe i luften längre än någon annan obemannad farkost.

Flygtest: MFI-9HB
2021 fyllde lilla tuffa MFI-9 60 år. De allra flesta tillverkades av Malmö Flygindustri och av tyska Bölkow som kallade den Bo-208. Men det finns även några hembyggda exemplar. Flygrevyn har provflugit ett av dem, en med lite sportigare look och med ett unikt motorval.

Flygplanstillverkarnas skräck: White tails
Har du hört talas om NTU? Det är en farsot som enbart drabbar flygplanstillverkare och betyder ”Not Taken Up”. Alltså flygplan som är målade och klara för leverans men som flygbolagen inte tar emot. Idag är det en växande spökflottilj på marknaden.

Privata rymdstationer tar över
Vem hade trott att näringslivet skulle börja bygga egna rymdstationer? I dagsläget är ett antal privata rymdstationer på gång med sikte på rymdturism och tyngdlös industriproduktion.

Ankvingar ingen framgång
Canard, nosvinge, eller ankvinge är en typ av stabilisator placerad på flygplanskroppens främre del. Trots att den ska hjälpa till att förbättra luftströmmarna runt flygplanet är det en teknik som inte lyft.

Välkommen tillbaka EAA Fly In
Två år utan nästan inga flygshower. Det har varit svåra tider för landets flygentusiaster. Men nu är de tillbaka med besked: 100 flygplan samlades på EAA Fly In.

Bombarjätten som kom för sent
Lång räckvidd, stor lastkapacitet. Det var några av förutsättningarna när superbombaren Convair B-36 togs fram, ironiskt nog döpt till Peacemaker. Men samtiden sprang ifrån maskinen och den försvann redan efter fyra års tjänst i US Air Force.