Flygrevyn 7-2016

06    Kampen om det nya skolflygplanet
Det är fyra flygplanstillverkare som dragit igång den stenhårda kampen om att bli den som får leverera det nya skolplanet till amerikanska flygvapnet. SAAB är med tack vare samarbetet med Boeing. Flygrevyn listar de fyra som nu ställs mot varandra.

10    Airbus – tiotusen flygplan senare
Det regnade i Toulouse men på Airbus var alla glada. Det var dags att leverera flygplan nummer 10 000, en A350-900. Det har tagit flygplanstillverkaren 42 år att komma dit men enligt planerna ska nästa 10 000-fest kunna hållas redan om 10 år.

20    Vad ska ersätta A-10 Warthog
Fairchild-Republic A-10 Warthog är en av de kraftfullaste flygande vapenplattformarna som finns. Lågflygande och tungt beväpnad är den ett perfekt understöd till marktrupperna. Nu måste U.S. Air Force hitta en efterträdare. Men var finns den?

24    Wildcat tar över efter Lynx
Anrika Westland har försett det engelska försvaret med helikoptrar sedan 1950-talet. Just nu pågår ett teknikskifte när trotjänaren Lynx fasas ut till förmån för efterträdaren Wildcat. Helt ny teknik och avionik men skillnaderna är mindre än vad man kan tro.

31    Snart flyger vi som Iron Man
Jetmotorer i skorna? Kanske inte riktigt men en Jetpack är snart inte bara en leksak för förmögna adrenalin-junkies utan ett allt billigare redskap för att kunna flyga som Iron Man. Flygrevyn har mött två drivande företag och gläntar på dörren till framtiden.

Flygtest
34    Flygtest Extra 300L

Det finns flygplan som aningen motvilligt tillåter dig att föra dem i luftdansen, men ändå hänger med i ett och annat avancerat steg. Och så finns Extra 300, som viskar: ”Ta med mig upp, och gör vad du vill!” Flyrevyns testpilot kunde inte motstå den inviten.

40    Scorpion – budgetjet med sting
SAAB och Boeing kan vara lugna: Textrons Scorpion kommer inte att delta i tävlingen om att bli nästa skolplan i U.S. Air Force. Däremot är det redan idag ett av världens mest kostnadseffektiva stridsflygplan, helt i klass med JAS 39 Gripen.

44    Sagan om Vingen
Peter Jackson är regissören bakom filmerna om hobbiten Bilbo. Dessutom är han en ivrig flygplanssamlare. Hemma i Nya Zeeland finns numera en världsunik samling flygplan från första världskriget.

52    Mirage släpper inte greppet
Rafale är idag ryggraden i det franska flygvapnet. Men den klassiskt deltavingade Mirage 2000 med anor från 1978 släpper inte greppet. Fortfarande flyger cirka 70 maskiner i skarp tjänst och nu uppgraderas attackflygplanet för minst 15 år till.

55    Med ett jaktplan i bombrummet
Okey, jaktplanet har inte kapacitet att följa de långflygande bombplanen, vad gör vi? Enkelt, vi lastar dem ombord och släpper ut dem när det är dags. Så resonerade amerikanska flygvapnet och drog på 40-talet igång projekt Goblin. Det gick väl sådär.

56    När både Spitfire och SAAB showar
Sommaren är flygshowernas och uppvisningarnas högsäsong. Som vanligt har Flygrevyn besökt de största, bästa, mest annorlunda och kanske också de minsta. Här reportage från både svenska och utländska uppvisningar.

64    Kallt krig längs Sveriges kuster
Kalla kriget var en tid när Sverige var som en igelkott med ett flygvapen som få andra länder kunde matcha. När hemlighetsmakeriet kring vad som hände nu släpper avslöjas mycket av det som skedde de där åren. Christer Åhström har lyft på sekretessen.

I varje nummer

08    Flygvärlden
Nyheter från hela världen, 
civilt, militärt, allmänflyg.

66    På finalen