Flygrevyn 3-2020

Flygplatserna knäar under krisen
Flygbolagen har hamnat i fokus i coronakrisen. Men lika illa är det för flygplatserna, särskilt de mindre regionala som redan innan hade det tufft.

Nytt skolflygplan ersätter SK60
Nu är flygvapnets trotjänare SK60 på väg ut. Flygvapnet har fattat beslut om hur pilotutbildningen ska se ut i framtiden. Det blir tre steg och allt börjar med en ny propellermaskin.

Saab satsar på att vinna jätteorder
Kanada ska köpa in 88 nya stridsflygplan. Blir det Gripen E, Boeing F/A-18 Super Hornet eller Lockheed Martin F-35A som går vinnande ur striden?

Flygskolan övar skarpt
Övningsledaren kallar det att knyta ihop säcken: Att helt enkelt omsätta kunskaperna i nära nog skarpt läge: lågflygning, förbandsflygning, mörkerflygning. Flygrevyn var med när Flygskolan knöt ihop säcken.

Fraktflyget – luftens hjältar
Passageraflyget står stilla men behovet av att transportera mat, medicin och andra förnödenheter har inte minskat.

Måndammet måste minskas
Apollo 15:s månlandare var en hårsmån från att välta vid landningen tack vare virvlande måndamm. Nu jobbar NASA hårt på att minska de riskerna när människan ska återvända till månen.

Flygteknik:
Helikopter på el
Kan helikoptrar fungera med eldrift? Det tror helikoptertillverkaren Bell som nu satsar stort på att utveckla ett helt nytt stjärtrotorsystem som ska kunna drivas elektriskt.

Flygtest:
Pipistrel Panthera
En fyrsitsare som klarar 1000 nm på en tank och toppar 200 knop, det var det mål Pipistrel satte upp med projektet ”Panthera”. Flygrevyns test-team har varit i italienska Gorizia för att ta reda 
på hur det gick.

Mörkerflygning skärper den operativa förmågan
Det är mörkt och regnigt. Perfekta förhållanden om det är mörkerflygning som står på programmet. Det är en återkommande och viktig träning för att Flygvapnet ska vara operativt året om.

Sydkorea satsar på KF-X
Vapenstillestånd, inte fred. Koreahalvön är fortsatt ett lågintensivt konfliktområde. Nu vill republiken i söder stärka sin egen försvarsförmåga och har startat utvecklingen av ett eget stridsflygplan.

Dubbeldäckare med plats i flyghistorien
Den kom nästan samtidigt som Hurricane och var en hopplöst föråldrad dubbeldäckare redan från start. Men efter starka insatser under kriget har Gloster Gladiator fått sin plats i flyghistorien.