Flygrevyn 7-2015

06    Brandenburg – fiaskot i Berlin
Äntligen skulle Tysklands huvudstad få en ny och toppmodern flygplats. Men istället för att bli en triumf för tysk ingenjörskonst, har Berlin Brandenburg blivit en av de största skandalerna någonsin.

22    Stealth – från kamouflage till teknik
Att ha ett osynligt flygplan har varit drömmen för alla flygvapen. Faktum är att dagens stealth-teknik, som är ett steg på väg mot den drömmen, har en lång och spännande historia.

30    Airbus teknik i Americas Cup
Dagens extrema tävlingsbåtar glider inte fram på vattnet, de flyger. Det gör att flera av de stora tävlingsteamen samarbetar med flygplanstillverkarna. Just nu delar Airbus med sig av sina kunskaper om aerodynamik.

32    Flygrevyn möter: Finnair
Det är ett stolt och för framtiden laddat finskt flygbolag som nu tagit emot de första A350-900XWB. Flygplanen är inte bara en uppgradering av flottan utan är också en viktig del i nystarten av hela flygbolaget berättar Juha Järvinen.

34    Finnair först med A350-900XWB
Just nu pågår intrimningen av den ny A350-900XWB. Finnair är först i Europa med Airbus nya långdistansmaskin och stoltheten är påtaglig. Med 19 maskiner i flottan siktar det finska flygbolaget på en nystart.

36    S-92 – Destination Nordsjön
De flyger från den norska västkusten rakt ut över havet, varje dag, i vilket väder som helst. Flygrevyn har fått en unik möjlighet att följa med en Sikorsky S-92 ut till en av oljeriggarna i Nordsjön.

46    Drönare hotar flygsäkerheten
Den väger ett par kilo men har kraft att stänga en hel flygplats. I alla fall om den flygs av någon som inte har koll på tillstånd och flygsäkerhet. Drönare har blivit ett allt större problem för flygtrafiken.

54    Irkut tar upp kampen med Airbus och Boeing
De ryska trafikflygplanen har inte precis lockat flygbolagen. Men nu finns en utmanare, beredd att tränga sig in bredvid Airbus och Boeing. Irkut MC-21 är ett nytt namn att komma ihåg.

50    Svenska flygplatser hotade
Sverige är ett glest befolkat land som behöver många mindre flygplatser. Nu kommer nya EU-regler som direkt hotar ett antal av de svenska flygplatsernas framtid. Det har inte EU förstått, menar Sveriges Regionala Flygplatser

58    ”Thunderscreech”
För 60 år sen var USAF testmaskin Republic XF-84H troligen det mest högljudda flygplan världen upplevt.

60    Flygdagar
Flygrevyn fortsätter att rapportera från de olika flygdagarna runt om i landet. Denna gång har våra reportrar besökt Örebros flygdagar och Helimeet, landets första flygshow med enbart helikoptrar.

64    Sämst – alla kategorier
Det statliga flygbolaget i Nordkorea har ett svårslaget rekord: Det utses varje år till världens sämsta flygbolag. Men det lockar flygnördar från hela världen till Air Koryo

I varje nummer
10    Flygvärlden
Nyheter från hela världen, civilt, militärt, allmänflyg.

53    Flygutbildningar
Adresser och kontaktuppgifter till flygskolor landet runt.

66    På finalen
Konspirationsteorier, flygande rockstjärnor och en ny bok om tysk flyghjälte.