Flygrevyn 8-2020

Nu är den flygande bilen här
Det är inte längre science fiction. En knapptryckning och bilen förvandlas till ett flygplan. AirCar är nu på väg mot en EASA-certifiering.

MAX snart i luften igen
Europa har gett grönt ljus och nu väntar Boeing på amerikanska FAA. Sedan är MAX-maskinerna upp i luften igen. Och flygbolagen ligger i startgroparna.

Osprey på Sverigebesök
CV-22 Osprey kombinerar helikopterns förmågor med snabbheten och uthålligheten hos ett flygplan. Flygrevyn besökte Skaraborgs flygflottilj F 7 och studerade den speciella flygfarkosten.

Ett anonymt flygbolag med sikte på framtiden
Fokkerflottan kan komma att bytas ut mot elflygplan. Det menar Erik Salén, vd för Amapola, ett av de mer anonyma flygbolagen i landet när Flygrevyn möter honom.

Världens största flygmotor
Diametern är densamma som en Boeing 737 och dragkraften kraftigare än forna tiders rymdraketer. General Electrics GE9X är världens största motor.

Internationella rymdstationen 20 år
Den första delen sköts upp 1998 och sedan har flitiga astronauter byggt på den, bit för bit. Nu fyller den Internationella rymdstationen 20 år och ska hålla sig uppe i tio år till.

Flygtest: Diamond DA50 RG
Det har tagit en del år att hitta rätt koncept. Turerna har varit många, men i somras fick den sitt europeiska typcertifikat, och det amerikanska väntas bli klart till i slutet av 2021. Flygrevyn har varit i Österrike och provflugit Diamond DA50 RG.

Flygbranschens okända makthavare
Hört talas om BOC? Det är ett av de största flygbolagen i världen. Nåja, flygplansägare i alla fall. BOC och andra leasingbolag är flygbranschens okända makthavare.

Fokkers uppgång och fall
Holländska Fokker har en tydlig plats i flyghistorien, från dubbelvingarna i början av förra seklet till de passagerarmaskiner som höll Linjeflyg igång. Men fallet blev hårt.

Super Cobras ersättare
I 34 år har AH-1W Super Cobra gjort tjänst hos den amerikanska marinkåren och testats i många skarpa lägen. Men nu är det slutfluget. AH-1Z Viper ersätter.

Fornebu – Flygplatsen mitt i skärgården
Idag är det bara rester kvar men under 60 år var Fornebu Norges huvudflygplats. Flygrevyn gör en tillbakablick på Fornebu, flygplatsen som till slut låg nästan mitt i centrum.

Historien om A-10 ”Warthog”
Lång flygtid, lågflygningsegenskaper och kraftig beväpning. Det var önskelistan som skapade Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, mer känd som Warthog.